Folklore in Nederland
Op veel plaatsen in Nederland vind je nog klederdrachten, processies en dergelijke. Helaas gaan deze gebruiken in snel tempo verloren.
uit 2003 tot 2015
(klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Mevrouw Jannie Heinen uit Bunschoten
2015Dit "Super-model" bij de modeltekenclub van Artishock in Soest gaat nog dagelijks gekleed in de traditionele dracht'. Dit werk is opgenomen in de collectie van Museum Spakenburg.

In vol ornaat I
2007
Het dagelijks dragen van de klederdracht in Spakenburg gaat in rap tempo verloren. Uitsluitend vrouwen boven de 60 zijn nog te bewonderen in deze fraaie klederdracht, mede daarom heb ik er nog enkelen willen vastleggen. De vrolijkheid van deze Spakenburgse straalt je tegemoet.
Dit werk maakt deel uit van de vaste collectie van Museum Spakenburg.

In vol ornaat II
2008
Het dagelijks dragen van de klederdracht in Spakenburg gaat in rap tempo verloren. Uitsluitend vrouwen boven de 60 zijn nog te bewonderen in deze fraaie klederdracht, mede daarom heb ik er nog enkelen willen vastleggen. Deze Spakenburgse draagt een schitterende 'kraplap'.
Dit werk maakt deel uit van de vaste collectie van Museum Spakenburg.

Aartje de Graaf-van de Geest
2009De levensvreugde van deze Spakenburgse werkte aanstekelijk.

Wild roses
2014Twee Spakenburgse vrouwen in klederdracht; het wandbord van Maastrichts aardewerk, heeft als decor 'Wild Roses'. Dergelijke wandborden zijn bij de inwoners van Spakenburg en Bunschoten nog steeds populair. Als lijst is een oude raamhor gebruikt.

Popje van Mientje van Tijmetje van Ootje
2005Om dat er veel dezelfde achternamen zijn in Spakenburg (Koelewijn, de Graaf etc.) worden verwijzingen naar personen nogal eens aangeduid via 3 generaties. Zo ook met de eigenaar van dit Spakenburgs geklede popje.

Klaasje Koelewijn
2003Koelewijn is een veel voorkomende achternaam in Spakenburg. Klaasje was tot haar overlijden een gewaardeerde vrijwilligster in het museum Spakenburg. Dit werk maakt inmiddels deel uit van de collectie van Museum Spakenburg.

Spakenburgse dagen I
2008
Tijdens de 'Spakenburgse Dagen' gaan de kinderen gekleed in de traditionele dracht van begin 1900.
Dit werk maakt deel uit van de vaste collectie van Museum Spakenburg.

Spakenburgse dagen II
2008
Tijdens de 'Spakenburgse Dagen' gaan de kinderen gekleed in de traditionele dracht van begin 1900.
Dit werk maakt deel uit van de vaste collectie van Museum Spakenburg.

Bruidje - in ovale antieke lijst
2010
Jong bruidje in de Sint Jansprocessie in Laren N.H.
De ovale antieke lijst maakt deel uit van het werk.

Bruidje met bloemen in het haar
2010Een mooi bruidje met bloemetjes in het haar; Sint Jansprocessie Laren N.H. incl. communie-lijstje

Bruidje St.Jansprocessie
2007Duidelijk onder de indruk van alle plechtigheden.

Groep bruidjes en een jonkertje Sint Jansprocessie
2010Een groep bruidjes en een jonkertje, wachtend op het vertrek van de stoet van de jaarlijkse Sint Jansprocessie in Laren; de enige grote processie boven de rivieren.

Bruidjes processie Laren I
2007In het mooie Laren (N.H.) wordt nog ieder jaar de Sint Jansprocessie gehouden. Naast kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders lopen er groepen 'witte bruidjes' mee in deze processie. Deze bruidjes wachten ongeduldig op het vertrek van de stoet.

Bruidjes processie Laren II
2007In Laren (N.H.) wordt nog ieder jaar de Sint Jansprocessie gehouden. Naast kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders lopen er groepen 'witte bruidjes' mee in deze processie. Eindelijk is het startsein gegeven en met serieuze gezichtjes stappen de jongste bruidjes door Laren.

Als je haar maar goed zit
2007Absoluut hoogtepunt in de hedendaagse Nederlandse folklore is wel het plastic regenkapje. Hier een drietal dames die koste wat het kost hun kostbare permanentje willen drooghouden.